Inici Actualitat In memoriam, Johan

In memoriam, Johan

22/03/2017

Pensar en ell és un procés d'imatges i de sensacions contraposades que van dels records personals i col·lectius que desfermen emocions incontrolables per arribar a un estat de pau i agraïment etern.


Recordar-lo el manté viu a la memòria i pensar-lo és seguir el seu mestratge per tal de viure com un lliure pensador de les causes de la vida. Per viure la vida amb rebel·lia, amb esperit crític i sense complexes. Valent amb els forts i comprensiu amb els dèbils. I que mai no falti el somriure murri i divertit d'aquell nen entremaliat que no va deixar de ser mai. Digueu-li un home de personalitat desbordant, carismàtic, líder, imaginatiu, hàbil, intel·ligent, enginyós, generós, crític, valent, divertit, en definiva, genial.

És ben cert que el seu llegat també és una filosofia de vida, una actitud davant la vida. Tant directa i enginyosa com màgica i intensa. Una manera d'entendre la vida seguida amb orgull pels "cruyfistes" que l'estimàvem, que l'estimem i que sempre l'estimarem.

A més, està el seu llegat futbolístic. Estic segur que el Johan està content en veure que continua vigent. El millor futbol segueix essent el que ell va inventar. Tenir la pilota, fer-la córrer a un o dos tocs màxim, atacar, pressionar per recuperar-la, tornar a atacar i marcar un gol més que el contrari... i que els jugadors es diverteixin jugant i el públic gaudeixi del millor espectacle del món.

Garants de la continuïtat d'aquest llegat esportiu són els entrenadors, Guardiola al capdavant de tots, i els professionals que creuen en aquest estil genuí de jugar a futbol i filosofia de vida.

I és que la continuïtat del llegat futbolístic i de vida que ens ha deixat el Johan, és important. És important perquè seguim gaudint dels plaers d'un futbol virtuós, basat en el coneixement, l'experiència i en una filosofia de vida que molts compartim. I és important perquè les generacions futures coneguin i segueixin impulsant les claus d'un futbol reconegut, admirat i estimat, que en honor del Johan, el seu inventor, seguirà aconseguint la Glòria i continuarà fent Història.

Johan també ens ha deixat el seu llegat solidari. La seva Fundació és l’expressió, des de ja fa més de 22 anys, de la seva generositat i la seva consciència social. La Fundació ja té més de 221 Cruyff Courts a 20 països diferents. I aquest any, el 25 de Maig, l’Open Day... el dia que any rere any el Johan mostrava a la platja de la Marbella de Barcelona la seva voluntat d'ajudar els més vulnerables convidant-nos a tots a fer un món millor.  

La dimensió pública de la seva figura fa que al seu llegat s'hi pugui apuntar tothom que vulgui. Tant els que l'han compartit des dels seus inicis, com els que s'han acabat convertint als seus encants i els que s'hi convertiran.

Una altra cosa diferent és la memòria del Johan.

La memòria del Johan és únicament i exclusiva de la seva família. I la família, amb un exercici de gran generositat, seguint allò que els va ensenyar el seu marit, pare, avi, oncle o sogre, ha compartit el llegat esportiu i solidari amb els amics, els "cruyfistes" i els aficionats al futbol.

Però la memòria del Johan no hauria de ser mai d'aquells que li van negar en vida les lloances que li fan, per interès, ara que no hi és  No hauria de ser mai d'aquells que renten la seva mala consciència "comprant" part del llegat, per tal d'anorrear i minimitzar els seus mèrits i transcendència en la Història del Club. No hauria de ser mai d’aquells que li van treure la Medalla de President d’Honor. No hauria de ser mai d'aquells que, transcorregut un any des del seu traspàs, encara no han fet cap reconeixement a un futbolista genial, excel·lent entrenador, inspirador del millor Barça de la Història i millor persona.

Continuar veient com s'esforcen per fer veure que són més "cruyfistes" que el mateix Cruyff, fa fins i tot certa gràcia, però no deixa de ser ridícul.

Malgrat tot, i encara que sigui a contracor, esperem que esmenin la plana d'una vegada per totes i facin a Johan Cruyff el reconeixement públic i permanent que mereix el personatge més important de la Història moderna del Barça.

Johan, tot bé. Aquí estem, amb un punt de tristor però aprenent a portar-ho, este es uno. Això si, se’ns posa la gallina de piel recordan-te... La resta tot està força igual, un paloma no hace verano i, en un momento dado, s’ha de donar un toque, que no sigui que els... es pensin que no hi ets.

In perpetum gratus.

Accions del document